IZRAEL UTEČENCOV ODMIETOL, REBELOV LIEČI A STAVIA PLOT

1023
Foto David Katz, zdroj: flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Izraelský vodca hlavnej opozičnej strany Isaac Herzog vyzval izraelskú vládu, aby krajina prijala sýrskych utečencov a pripomenul nepríjemnú situáciu Židov, ktorí hľadali útočisko v minulých konfliktoch. Vo svojom prejave na panelovej diskusii v Tel Avive vyzval vládu, “aby konala a prijala vojnových utečencov zo Sýrie a navýšila humanitárne úsilie, ktoré sa už uskutočňuje.” V Izraeli však už panuje nepriateľstvo voči žiadateľom o azyl z Afriky a prebieha koordinované vládne úsilie o ich navracanie do krajín pôvodu. V židovskom štáte sa oficiálne nachádza 45.000 nelegálnych prisťahovalcov a takmer všetci sú z Eritrey a Sudánu. Väčšina z tých, ktorí nie sú vo väzenských zariadeniach, žijú v chudobných oblastiach, na južnej strane Tel Avivu, kde došlo k niekoľkým protestom proti ich prítomnosti v krajine.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval Organizáciu spojených národov, aby tiež vyvinula tlak na Izrael, aby Palestínčanov z utečeneckých táborov v Sýrii uchýlil na palestínskych územiach, ktorých vonkajšie hranice sú riadené práve izraelskými orgánmi. Podľa OSN je viac než 525.000 palestínskych utečencov v táboroch v Sýrii, z ktorých mnohí boli presídlených kvôli prebiehajúcej vojne.

Podľa izraelských predstaviteľov, krajina už dlhodobo lieči zranených Sýrčanov, ktorí dosiahnu hranicu Izraela na Golanských výšinách, podľa premiéra Netanjahua ich prijali vyše tisíc. Kvôli tomu si však vyslúžili kritiku a nepriateľstvo Drúzov v tejto oblasti, ktoré sa rozhorelo kvôli povstaleckým útokom na ich bratov v Sýrii. Drúzi niekoľkokrát napadli izraelské vojenské sanitky, ktoré podozrievajú, že prevážajú práve sýrskych rebelov do izraelských nemocníc.

Premiér Benjamin Netanjahu odmietol výzvu opozičného vodcu poskytnúť útočisko sýrskym utečencom s tým, že krajina je príliš malá na to, aby ich prijala. “Izraelu nie je ľahostajné ľudské utrpenie utečencov zo Sýrie a severnej Afriky. Izrael je však malá krajina, ktorej chýba demografická a geografická hĺbka. A práve preto musíme kontrolovať svoje hranice ako pred ilegálnymi migrantmi, tak aj pred teroristami,” povedal pravicový premiér, čím naznačil, že prijatie arabských utečencov by narušilo demografickú rovnováhu v prevažne židovskom štáte, kde je pätina z vyše 8 miliónov obyvateľov arabská.

Hoci žiadne medzinárodné výzvy nakoniec na Izrael, aby otvoril svoje hranice sýrskym utečencom nesmerovali, opozičný líder Isaac Herzog povedal, že Netanjahu mal morálnu povinnosť prijať utečencov. “Premiér židovského národa by nemal zatvárať svoje srdce a brány, keď ľudia utekajú o život, s deťmi v náručí, pred prenasledovateľmi,” povedal Herzog.

Premiér Netanjahu po odmietnutí sýrskych utečencov oznámil, že Izrael začne s výstavbou nového, 30 km dlhého úseku plotu pozdĺž hranice s Jordánskom.

ZDROJnews.yahoo.com
FOTODavid Katz
ROZHĽADY
Globálnym civilizačným procesom, predovšetkým geopolitike, ekonomickej nerovnosti, vojenským intervenciám a dopadom západnej mocenskej hemisféry na zvyšok sveta sa venujem posledných 15 rokov. V rámci kapacít príležitostne prekladám články a videá, s dôrazom na historický kontext a kultúrno-spoločenské i environmentálne súvislosti. Som otec, dobrodruh, kultúrny antropológ, ktorý miluje svoju domovinu, ctí históriu, tradície a prírodnú krajinu, ktoré pomáha chrániť a zachovávať, odmietajúci politické či náboženské ideológie. Nadovšetko si ctím humanitu, mier, spravodlivosť a pravdu a tieto kvality sa snažím žiť a aj vnášať do sveta, ktorý spoluvytváram.