TURCI KŠEFTUJÚ S NAPODOBENINAMI ZÁCHRANNÝCH VIEST

230

Čierny obchod v Turecku s prílivom utečencov prekvitá. Špekulanti ťažia aj z predaja nekvalitných, podomácky vyrobených záchranných viest, ktoré si utečenci kupujú pre plavbu do Grécka.

Pri poslednej razii v provincii Izmir bola odhalená dielňa na výrobu nekvalitného vybavenia, ktoré by malo slúžiť na záchranu životov. V ilegálnej dielni boli nájdení aj detskí pracovníci. Dve sýrske dievčatá a ďalší štyria zamestnanci pracovali v “továrni”, z ktorej bolo úradmi zhabaných 1263 záchranných viest, vyrábaných pod rôznymi značkami. Vesty boli vyrobené zo stanovej tkaniny so zlou odolnosťou voči vode a vyplnené kúskami peny, húb a handier.

Izmir, ktorý je centrom pre utečencov,  ktorí sa snažia dostať do Európskej únie je ideálnym trhoviskom pre nelegálny tovar, ktorý nespĺňa bezpečnostné normy. Falošné záchranné vesty sa tam predávajú za 10 dolárov, pričom cena originálnych značiek sa pohybuje okolo 25 dolárov za kus. Pre chudobných prisťahovalcov je to naozaj veľký rozdiel.

Aj výroba a predaj takýchto výrobkov prispeli k smrti 3771 ľudí, ktorí sa minulý rok plavili cez Stredozemné more do Grécka. V roku 2015 sa podľa Organizácie pre migráciou (IOM) dostalo do EÚ vyše milióna migrantov. V Turecku stále ostáva 2,2 milióna sýrskych utečencov, z ktorých len časť žije v prisťahovaleckých táboroch.

https://www.youtube.com/watch?v=2adWTdTr-8A

ZDROJrt.com
ROZHĽADY
Globálnym civilizačným procesom, predovšetkým geopolitike, ekonomickej nerovnosti, vojenským intervenciám a dopadom západnej mocenskej hemisféry na zvyšok sveta sa venujem posledných 15 rokov. V rámci kapacít príležitostne prekladám články a videá, s dôrazom na historický kontext a kultúrno-spoločenské i environmentálne súvislosti. Som otec, dobrodruh, kultúrny antropológ, ktorý miluje svoju domovinu, ctí históriu, tradície a prírodnú krajinu, ktoré pomáha chrániť a zachovávať, odmietajúci politické či náboženské ideológie. Nadovšetko si ctím humanitu, mier, spravodlivosť a pravdu a tieto kvality sa snažím žiť a aj vnášať do sveta, ktorý spoluvytváram.