MUŽSKÍ IMIGRANTI MENIA POMER POHLAVÍ V EURÓPE, KANADA MUŽOV BEZ SPRIEVODU NEPRIJÍMA

595
Utečenecký pár na ostrove Lesbos, foto: Jordi Bernabeu Farrús, zdroj: flickr.com (CC BY 2.0)

Americká profesorka Valerie M. Hudson sa v rozhovore pre Nemecké hospodárske noviny (DWN) vyjadrila, že štát by mal v rámci imigrácie venovať viac pozornosti na rovnomerné rozloženie pohlavia. Vo Švédsku sa pomer pohlaví zmenil v neprospech žien, čo je dôvod, prečo sa násilie zvyšuje. Naopak, Kanada, ktorá cielene riadi prisťahovalectvo, prijíma mladých mužov bez sprievodu len v prípade, že patria k prenasledovanej menšine.

Hudson konštatuje, že približne 71 percent všetkých prisťahovalcov vo Švédsku v roku 2015 boli muži a väčšinou mladí muži. Medzi 16 až 17-ročnými bez sprievodu, bolo 90 percent mužov. Podľa jej výpočtov, Švédsko má teraz pomer 123 16-17 ročných mužov na 100 16-17 ročných dievčat. Na porovnanie, Čína má najhorší pomer pohlaví na svete – 117 16-17 ročných mužov na 100 16-17 ročných dievčat. Dodáva, že India a Čína, kde nerovnováha medzi pohlaviami nie je výsledkom migrácie, zažívajú presne rovnaké problémy so zvýšenou kriminalitou a obmedzenou osobnou slobodou žien, ktoré teraz vidíme v Nemecku a ďalších krajinách.

Štát má, podľa profesorky, povinnosť voči svojim občanom zachovávať normálne, rovnomerné rozloženie pohlavia. Kanada napríklad, neprijíma mužov bez sprievodu (žena, dieťa), pokiaľ nedokážu, že patria k prenasledovanej menšine, napríklad ako homosexuáli. Národy ako Švédsko sú zaradené v najvyšších priečkach pre rovnosť a stabilitu v celom svete, švédska ministerka zahraničia robí explicitne feministickú zahraničnú politiku, Švédi sú priekopníkmi v abolicionistickom prístupe k prostitúcii a napriek tomu sú podľa Hudsonovej, nepochopiteľne ľahostajní voči svojej migračnej politike.

Na argument, že rozlišovanie v azylovom konaní na základe pohlavia by bolo podľa Ženevského dohovoru nezákonné, Hudsonová reaguje: “Aby človek mohol žiadať o azyl musí v prvom rade dosiahnuť prijímajúcu krajinu fyzicky, čo je diskriminačné voči ženám, ktoré potrebujú azyl rovnako. Skutočnosť, že v poslednej vlne migrácie do Európy tvoria muži viac ako dve tretiny všetkých migrantov, ukazuje, že práve súčasný postup spôsobuje diskrimináciu žien. K tomu treba dodať, že tento spôsob ponecháva ženy a deti ešte vo väčších problémoch.”

Hudsonová na záver dodáva “V spoločnostiach s abnormálnym pomerom pohlaví v prospech mužov, dochádza k významnému zvýšeniu násilných trestných činov, majetkových trestných činov a násilia na ženách. Sloboda pohybu žien sa v takýchto spoločnostiach drasticky znižuje a je tu vysoký dopyt pre obchodovanie s ľuďmi.” K udalostiam v Nemecku sa vyjadrila: “To, že sú ženy v Nemecku tlačené k tomu, aby zmenili svoje oblečenie a nechodili bez sprievodu, a že verejné priestory a oslavy sú vyhlásené za oblasti neprístupné ženám, je jednoducho tragická a nesmierna strata tohto národa.”

ZDROJdeutsche-wirtschafts-nachrichten.de
FOTOJordi Bernabeu Farrús
ROZHĽADY
Globálnym civilizačným procesom, predovšetkým geopolitike, ekonomickej nerovnosti, vojenským intervenciám a dopadom západnej mocenskej hemisféry na zvyšok sveta sa venujem posledných 15 rokov. V rámci kapacít príležitostne prekladám články a videá, s dôrazom na historický kontext a kultúrno-spoločenské i environmentálne súvislosti. Som otec, dobrodruh, kultúrny antropológ, ktorý miluje svoju domovinu, ctí históriu, tradície a prírodnú krajinu, ktoré pomáha chrániť a zachovávať, odmietajúci politické či náboženské ideológie. Nadovšetko si ctím humanitu, mier, spravodlivosť a pravdu a tieto kvality sa snažím žiť a aj vnášať do sveta, ktorý spoluvytváram.