ŠTÚDIA: DETI STARŠÍCH MATIEK SÚ INTELIGENTNEJŠIE, ZDRAVŠIE A VYŠŠIE

428
ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com

Deti matiek v staršom veku sú inteligentnejšie, zdravšie a vyššie, vyplýva zo záverov novej medzinárodnej štúdie z Nemecka a Veľkej Británie.

Mikko Myrskylä z Inštitútu Maxa Plancka pre demografický výskum a Kieron Barclay z London School of Economics, publikovali tento týždeň závery svojho výskumu v Population and Development Review.

Vedci sa pozreli na dáta viac ako 1,5 milióna švédskych mužov a žien narodených v rokoch 1960 až 1991 a skúmali vzťah medzi vekom matky v čase pôrodu a výškou, zdravotným stavom a dosiahnutým vzdelaním jej detí.

Zistili, že s pokročilejším vekom matky, boli deti nielen vyššie, ale aj stále zdravšie a zlepšovala sa aj ich schopnosť vzdelávania. Aby sa vyhli vplyvu iných faktorov, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť výsledky, vedci porovnávali iba dáta medzi súrodencami, ktorých vychovávali tí istí rodičia a ktorí vyrastali v rovnakom domácom prostredí.

“Musíme zmeniť náš pohľad na vek matiek. Nastávajúci rodičia sú si obvykle dobre vedomí rizík spojených s neskorou fázou tehotenstva, ale sú si menej vedomí pozitívnych účinkov” dodali vedci.

 

ZDROJtelegraph.co.uk
ROZHĽADY
Globálnym civilizačným procesom, predovšetkým geopolitike, ekonomickej nerovnosti, vojenským intervenciám a dopadom západnej mocenskej hemisféry na zvyšok sveta sa venujem posledných 15 rokov. V rámci kapacít príležitostne prekladám články a videá, s dôrazom na historický kontext a kultúrno-spoločenské i environmentálne súvislosti. Som otec, dobrodruh, kultúrny antropológ, ktorý miluje svoju domovinu, ctí históriu, tradície a prírodnú krajinu, ktoré pomáha chrániť a zachovávať, odmietajúci politické či náboženské ideológie. Nadovšetko si ctím humanitu, mier, spravodlivosť a pravdu a tieto kvality sa snažím žiť a aj vnášať do sveta, ktorý spoluvytváram.