ZÁVERY TRIPARTITNÝCH MIEROVÝCH JEDNANÍ O SÝRII MEDZI RUSKOM, TURECKOM A IRÁNOM

700
Zdroj foto: flickr.com - МИД России (CC BY-NC-SA 2.0)

Ministri zahraničných vecí Ruska, Turecka a Iránu sa stretli v Mokve, aby započali proces hľadania politického riešenia sýrskej krízy.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif, ruský minister Sergej Lavrov a turecký minister Mevlut Cavusoglu a členovia ich delegácií sa na stretnutí v ruskom hlavnom meste uskutočnenom 20.decembra zhodli na tom, že pre konflikt v Sýrii neexistuje  vojenské riešenie a krízu v krajine možno riešiť jedine politicky. Ministri vyjadrili nádej, že by mohla byť dosiahnutá dohoda o prímerí a politických riešeniach pre Sýriu. Na konci tripartitného stretnutia vydali ministri zahraničných vecí spoločné vyhlásenie o dohodnutých opatreniach na revitalizáciu politického procesu na ukončenie krízy v Sýrii.

1. Irán, Rusko a Turecko zdôrazňujú svoje plné rešpektovanie zvrchovanosti, nezávislosti, jednoty a územnej celistvosti Sýrskej arabskej republiky, ako aj multi-etnický, multi-náboženský, ne-sektársky, demokratický a svetský charakter štátu.

2. Irán, Rusko a Turecko sú presvedčení, že neexistuje vojenské riešenie sýrskeho konfliktu. Uznávajú zásadnú úlohu Spojených národov v úsilí o vyriešenie tejto krízy v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN 2254.

Ministri tiež vzali na vedomie rozhodnutie Medzinárodnej skupiny pre podporu Sýrie (ISSG) a naliehajú na všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby spolupracovali v dobrej viere s cieľom odstrániť prekážky na ceste k realizácii dohôd obsiahnutých v týchto dokumentoch.

3. Irán, Rusko a Turecko vítajú spoločné úsilie vo východnom Aleppe umožňujúc dobrovoľnú evakuáciu civilistov a organizovaný odchod ozbrojenej opozície.

Ministri vítajú tiež čiastočnú evakuáciu civilistov z Foua, Kefraya, Zabadani a Madaya a zaväzujú sa k zaručeniu dokončenia procesu bez akéhokoľvek prerušenia, spoľahlivým a bezpečným spôsobom.

Vyjadrujú svoju vďačnosť zástupcom Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) za ich asistenciu pri vedení evakuácie.

4. Iránsky, ruský a turecký minister sa zhodli na dôležitosti pokoja zbraní, neobmedzenej humanitárnej pomoci a voľného pohybu civilistov v celej krajine.

5. Irán, Rusko a Turecko vyjadrujú svoju ochotu napomôcť a stať sa garantmi budúcej dohody dojednanej medzi sýrskou vládou a opozíciou. Pozývajú všetky ostatné krajiny s vplyvom na situáciu v zemi, aby urobili to isté.

6. Sú pevne presvedčení, že táto dohoda bude slúžiť na vytvorenie potrebného impulzu k obnoveniu politického procesu v Sýrii v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN 2254.

7. Zarif, Lavrov a Cavusoglu vzali na vedomie láskavú ponuku prezidenta Kazachstanu na organizovanie významných stretnutí v Astane.

8. Irán, Rusko a Turecko zopakovali svoje odhodlanie bojovať spoločne proti Daešu a teroristom al-Nusrat a oddeliť ich od ozbrojených opozičných skupín.

Ďalšie stretnutie ministrov by sa malo uskutočniť už 27. decembra 2016.

ZDROJpresstv.com
FOTOflickr.com/photos/mfarussia
ROZHĽADY
Globálnym civilizačným procesom, predovšetkým geopolitike, ekonomickej nerovnosti, vojenským intervenciám a dopadom západnej mocenskej hemisféry na zvyšok sveta sa venujem posledných 15 rokov. V rámci kapacít príležitostne prekladám články a videá, s dôrazom na historický kontext a kultúrno-spoločenské i environmentálne súvislosti. Som otec, dobrodruh, kultúrny antropológ, ktorý miluje svoju domovinu, ctí históriu, tradície a prírodnú krajinu, ktoré pomáha chrániť a zachovávať, odmietajúci politické či náboženské ideológie. Nadovšetko si ctím humanitu, mier, spravodlivosť a pravdu a tieto kvality sa snažím žiť a aj vnášať do sveta, ktorý spoluvytváram.