BÝVALÍ SÝRSKI REBELI DNES BOJUJÚ AKO PRO-VLÁDNY REGIMENT PRI GOLANSKÝCH VÝŠINÁCH

528
Majed Hammoud, bývalý člen FSA, teraz veliteľ provládneho Golanského regimentu, zdroj: twitter.com/Nour_Samaha

Niektorí bývalí členovia Slobodnej sýrskej armády (FSA) na juhu Sýrie vytvorili vlastnú skupinu, ktorá bojuje po boku sýrskeho režimu. Pre zásadnú zmenu sa rozhodli kvôli korupcii, rozmarom zahraničných sponzorov, ale aj kvôli spolupráci protivládnych milícií s Izraelom.

Nazvali sa Golanský regiment a sú súčasťou provládnych frakcií Národných obranných síl v južnej provincii Kunejtra, od roku 2014. Ide o prvú provládnu ozbrojenú skupinu zloženú z bývalých bojovníkov FSA.

Po rokoch bojov proti sýrskej armáde a jej spojencom, v jednej z najcitlivejších oblastí krajiny – Izrael na jednej strane a sýrska armáda s jej spojencami na strane druhej – desiatky bojovníkov FSA dostali vládnu amnestiu, aby následne obrátili zbrane na tých, s ktorými predtým bok po boku bojovali. Dnes bojuje Golanský regiment ako člen Národných obranných síl nielen na frontoch v Kunejtra a na Golanských výšinách, ale aj v oblastiach Hama a Jobar v Damašku.

Majid Hammoud v roku 2011 ako vojak sýrskej armády prebehol po dlhotrvajúcom zlom zaobchádzaní zo strany svojich nadriadených a sýrskych úradov. Do konca roka spolu so svojím bratom zhromaždil niekoľko desiatok mužov a ďalších bývalých vojakov armády zo svojho rodného mesta a zriadili opozičnú frakciu známu ako Liwa al-Mutasíma, pod záštitou FSA.

“Bol som naštvaný na armádu a políciu,” povedal Majid. “Môj dom napadli úrady a môj brat, ktorý bol v tej dobe v armáde, bol uväznený na šesť mesiacov … Dali sme armáde všetko a nikto sa o nás nepostaral – to bol dôvod, prečo som prebehol.” Mnohí z tých, ktorí sa k nemu pripojili, mali rovnaké problémy s bezpečnostnými zložkami, a následne ich strhli revolučné nálady, ktoré ovládli krajinu.

Pre Majida ale časom vyvstávali mnohé otázky spojené s opozičnými skupinami, s ktorými bok po boku bojovali. “Niektoré skupiny dokonca ani nebojovali, prišli na bojisko keď sa bitka skončila, urobili si fotografie a videá vedľa zničených budou a tankov, a potom ich poslali svojim sponzorom v Jordánsku alebo v krajinách Perzského zálivu pre výplatné účely” prezradil Majit s odkazom na Alwiya al-Furqan, islamistickú skupinu pôsobiacu v provincii Kunejtra.

“Pri iných sa zase zdalo, že nemajú problém spolupracovať s Izraelčanmi. Na jednej schôdzke veliteľov s izraelským agentom, prisľúbil pomoc s utečencami, lekárskou pomocou, pohonnými hmotami, potravinami, muníciou a logistikou. Na oplátku chceli Izraelčania, aby opozícia zostala na sýrskej strane plota a neotočila svoje zbrane proti Izraelu,” poznamenal Majit. “Bol som šokovaný. Pre nás je spolupráca s Izraelom pomyslenou červenou čiarou.”

Povstalecká skupina Južný front prepojenie medzi jej frakciami a Izraelom poprela a Majita označila za zradcu a klamára, no zároveň priznali izraelskú pomoc – ako jedlo či lieky, ktoré chodia v pravidelných intervaloch do opozíciou kontrolovaných oblastí pozdĺž hranice. “Izrael operuje v oblastiach, ktoré majú pod kontrolou Jabhat al-Nusrat a Ahrar al-Sham (Al-Kájda), no nie Južný front” prezradil zdroj spomedzi militantov.

Pre Majita a ďalších bývalých bojovníkov FSA to bola práve kombinácia faktorov, ktoré ich presvedčili zmeniť strany. Poukazovali na korupciu vnútri opozičných skupín, na to že boli v boji riadení rozmarmi svojich zahraničných sponzorov a že niektoré skupiny nemali zábrany spolupracovať s Izraelom.

To bol moment kedy sa rozhodli znovu nadviazať kontakt s vládou. Ku koncu roka 2013 sa Majit dostal do kontaktu so starostom Khan Arnabeh, svojim príbuzným, aby požiadal o vstup do vládnych oblastí. Nasledovalo asi osem mesiacov vyjednávaní medzi Majitom a členmi bezpečnostného aparátu, desiatky bojovníkov z Liwa al-Mutasíma opustili oblasti kontrolované opozíciou a podriadili sa vláde. Tí, ktorí Majita nenasledovali sa zlúčili s inými opozičnými skupinami.

V súčasnej dobe operuje Golanský regiment v jednej z najcitlivejších oblastí v Sýrii. Izrael dal jasne najavo, že akúkoľvek skupinu napojenú na sýrsku vládu, vrátane jej spojencov, Hizballáhu či provládnych milícií, na “svojej” hranici vníma ako hrozbu. Okrem toho rad opozičných skupín – od Južného frontu po extrémistickejšie skupiny ako Ahrar al-Sham a Jabhat al-Nusrat – predstavuje vážne riziko pre obyvateľov v oblastiach kontrolovaných vládou.

“Sme dobrí v tom, čo robíme a armáda sa na nás spolieha, že zastavíme prienik opozície cez front v oblasti Kunejtra práve preto, že niektorí z nás boli členmi opozičných skupín,” povedal Mohammad Zeidan, bojovník, ktorý sa pripojil ku Golanskému pluku v roku 2014. “Majid a ostatní ich poznajú osobne, vedia ako myslia a ako bojujú.”

“To nám pomáha v boji proti nim,” dodal Mohammad.

ZDROJal-monitor.com
ROZHĽADY
Globálnym civilizačným procesom, predovšetkým geopolitike, ekonomickej nerovnosti, vojenským intervenciám a dopadom západnej mocenskej hemisféry na zvyšok sveta sa venujem posledných 15 rokov. V rámci kapacít príležitostne prekladám články a videá, s dôrazom na historický kontext a kultúrno-spoločenské i environmentálne súvislosti. Som otec, dobrodruh, kultúrny antropológ, ktorý miluje svoju domovinu, ctí históriu, tradície a prírodnú krajinu, ktoré pomáha chrániť a zachovávať, odmietajúci politické či náboženské ideológie. Nadovšetko si ctím humanitu, mier, spravodlivosť a pravdu a tieto kvality sa snažím žiť a aj vnášať do sveta, ktorý spoluvytváram.